Zmień rozmiar tekstu   Drukuj

  • Bannery
Tanuki

Kuchnia

Porozmawiajmy na temat zwyczajów mieszkańców pozostałej części Azji.

Kuchnia

Postprzez cycbrilu » 26 lut 2016, o 09:01

Jakiś czas temu gotowałem azjatycką zupę według Food Emperora, i muszę powiedzieć, że wyszła fantastycznie:

Jedyne zmiany jakie wprowadziłem, to bulion zrobiłem na kaczce, a na pulpety użyłem mięsa wieprzowego z łopatki.
Obrazek
Avatar użytkownika
cycbrilu
Senpai
Senpai
 
Posty: 67
Dołączył (a): 16 sty 2016, o 01:32
Lokalizacja: Chrzanów
Pochwały: 6
Płeć: Mężczyzna

Kuchnia

Postprzez hhenind911 » 17 mar 2016, o 16:52

mi jakoś specjalnie kuchnia azjatycka nie podchodzi, ale możliwe ze tylko przez to że sam coś psuje :)
Zapraszam na moja zaprzyjaźniona strona
Avatar użytkownika
hhenind911
Kyaku
Kyaku
 
Posty: 5
Dołączył (a): 25 lut 2016, o 16:38
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

Kuchnia

Postprzez Nukie » 11 kwi 2016, o 19:31

Robiłem ostatnio sukiyaki z tego przepisu http://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/sukiyaki,96129.html. No może nie do końca bo za wołowinę posłużyły mi steki minutowe, i dodałem więcej wina mirin bo nie mam sake w domu, użyłem też makaronu udon. Ogólnie bardzo smaczne :)

Wrzucam przepis na ryż z curry
Obrazek
Avatar użytkownika
Nukie
Kouhai
Kouhai
 
Posty: 39
Dołączył (a): 10 kwi 2016, o 19:26
Pochwały: 2
Płeć: Mężczyzna

Kuchnia

Postprzez cycbrilu » 11 maja 2016, o 22:33

Zakupilem ostatnio z 15 kilo roznorakich rzeczy, i poza standarem ktory uzywam na codzien jak sos sojowy i ocet sojowy/ryzowy, zamowilem:
- Paste gochujang, do kolejnego przepisu food emperora, swietna jest, mysle ze idealnie nadawala by sie na podstawe jakiejs marynaty.
- Olej z prazonego sezamu, i to jest mistrzostwo swiata, uzywam do smazonego makaronu i sajgonek, niezwykle mocny i przyjemny aromat.
- Indyjskie przekaski Balti i Gujrati, i o ile Balti smakowalo super, to Gujrati zdominowane bylo smakiem grochu czy ciecierzycy, ktory tlumil wszystko inne, no ale to kosztowalo jakies grosze.
- Sriracha, nie mialem okazji wczesniej wyprobowac, a okazala sie super przyprawa do wlasnie smazonego makaronu, czy bardziej standardowych rzeczy jak tosty.
Obrazek
Avatar użytkownika
cycbrilu
Senpai
Senpai
 
Posty: 67
Dołączył (a): 16 sty 2016, o 01:32
Lokalizacja: Chrzanów
Pochwały: 6
Płeć: Mężczyzna

Re: Kuchnia

Postprzez Inalion » 4 cze 2017, o 10:51

Nukie napisał(a):Robiłem ostatnio sukiyaki z tego przepisu http://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/sukiyaki,96129.html. No może nie do końca bo za wołowinę posłużyły mi steki minutowe, i dodałem więcej wina mirin bo nie mam sake w domu, użyłem też makaronu udon. Ogólnie bardzo smaczne :)

Wrzucam przepis na ryż z curry
Obrazek

Z czekoladą? :D Ciekawe, nie próbowałam. Ostatnio z przepisu Just One Cook Book próbowałam dodać jabłka :) Bo curry generalnie trochę takie jest, że możesz dodać każde warzywo, które lubisz. Oryginalny przepis miałam z jakiejś starej książki o Japonii wydawnictwa Waneko, były w nim pieczarki, ziemniaki, por, papryka, marchew i pietruszka, a podsmażane przyprawy do pasty curry to curry i ostra papryka. + oczywiście kostka rosołowa :lol: bo komu by sie chciało bulion robić :lol: A i smak w sumie zbliżony do oryginału bardziej, bo jeśli jedliście to prawdziwe instant curry z Japonii to ono właśnie za przeproszeniem jedzie taką chemią jak nasze kosteczki... :D W każdym razie ja za papryką nie przepadam, ani za jakimiś cukiniami, czy innymi polecanymi bakłażanami, także kurczaczek, pieczareczki, por, czasem cebulka, dodałam to jabłko, ale szczerze to nie widzę różnicy :) Muszę czekolady spróbować. Chciałabym z jakimś bardziej szlachetnym mięsem, ale jak patrzyłam na wyżej wspomnianą stronę z przepisami, to kurcze dla wołowego curry przepis był tysiąc razy bardziej skomplikowany. A myślałam, że wystarczy wrzucić, jak z kurczakiem :( Jak się dłużej pogotowało to się tak fajnie rozpadał i całość miała taki smak mięsny :lol: Chociaż ja wolałabym samo warzywne, moja rodzina kocha kurczakowe :lol:

Co do tego mirinu i sake, to zauważyłam, że mirin + sake + sos sojowy + cukier w różnych kombinacjach to główne marynaty do wszystkiego w Japonii. Niestety nie da się zastąpić sake większą ilością mirinu - wyszła Ci zupełnie inna potrawa, chociaż nie wątpię, że dobra :) Ja sama się wybieram, żeby kupić sake i mirin w ramach przypraw, cóż, wydatek pewnie koło stówki, ale kuszą mnie przepisy z Just One Cookbook i Cooking with a Dog :)
Avatar użytkownika
Inalion
Administrator Troll
Administrator Troll
 
Posty: 2124
Dołączył (a): 10 sty 2010, o 20:10
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 46
Płeć: Kobieta

Kuchnia

Postprzez Trash » 4 cze 2017, o 15:37

U mnie w pracy ludzie z działu chcą abym im piekła różne rzeczy, ale stawiają przy tym masakryczne warunki...

Wszyscy ćwiczą z Chodakowską, więc jako ludzie dbający o linię (nie to co ja... "jak śmiesz bać się ćwiczyć z Chodakowską", "natychmiastowe ataki astmy przy intensywnych programach nie są żadną wymówką" :P) chcą aby ich ciasta nie zawierały: cukru, mleka, jajek, glutenu, innych rodzajów mąki, masła. A jak znalazłam przepis aby to rozwiązać to doszły nowe. Brak jakichkolwiek substancji słodzących i kasz. No ja nie wiem, jak tak ma to wyglądać że chcą koniecznie abym coś piekła ale co chwila będę dostawać coraz surowsze zakazy co do składników, to chyba przyniosę kostki lodu z kawałkami owoców :P


W każdym razie, to jest cudo które znalazłam za pierwszym razem. Bardzo smaczne, nawiasem mówiąc.

http://pinkcake.blox.pl/2015/09/Szarlot ... enowa.html
Avatar użytkownika
Trash
Hanshi
Hanshi
 
Posty: 315
Dołączył (a): 8 lut 2010, o 21:41
Lokalizacja: Żary
Pochwały: 11
Płeć: Kobieta

Poprzednia strona

Powrót do Kultura krajów azjatyckich

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron